Hur du väljer rätt kakelsättare - steg för steg
- Kakelsättare.se
- 22 mars
- 2 min läsning
Den här guiden går igenom hur du väljer rätt kakelsättare för ditt projekt - allt från vad du ska tänka på när det kommer till certifieringar och referenser till att jämföra offerter för bästa pris.

Att välja kakelsättare kan kännas som en djungel - hur vet du vem som ger dig bästa kvalitet till ett schysst pris? En bra kakelsättare gör ditt kakelprojekt hållbart och snyggt, medan ett dåligt val av kan leda till problem. Följ dessa 5 enkla steg så hjälper vi dig att välja rätt:
Steg 1: Kolla certifieringar och behörighet
En seriös kakelsättare ska ha rätt certifieringar särskilt för våtrum. BKR-behörighet (från Byggkeramikrådet) eller PER-certifikat visar att de kan fuktsäkra ordentligt och arbetar enligt rådande branschregler. Var inte rädd för att be om bevis på eventuella certifikat och kontrollera dem - det garanterar att försäkringen gäller om något skulle gå fel.
Steg 2: Be om referenser och kolla upp tidigare jobb
Erfarenhet är avgörande - en kakelsättare med 2 till 5 år av arbete bakom sig har oftast koll på både små och stora projekt. Fråga efter bilder eller kontakt till tidigare kunder. En duktig kakelsättare är stolt över sitt hantverk och visar gärna upp sitt arbete, från badrum till kök och golv. Se även till att kolla upp eventuella omdömen på Google, Hitta.se och Reco.
Steg 3: Jämför offerter
Priser varierar över hela Sverige, som en tumregel kan kakelsättare kan ta 450-650 kronor per timme före ROT (315-455 kr efter), och totalpriset för 10 kvadratmeter kan ligga mellan 7 000-18 000 kronor. Tips: Begär in minst tre offerter och kolla vad som ingår - arbete, material, förberedelse? Kakelsättare.se ger dig tre offerter på en gång för enkel jämförelse.
Steg 4: Ställ rätt frågor innan du anlitar
Här kommer några typiska frågor du kan fråga för din trygghet och ännu mer klarhet:
Hur lång tid tar mitt projekt? (T.ex. 2-4 dagar för 10 kvm?)
Ingår garanti? (Minst 1-2 års garanti är bransch standard.)
Hanterar du tätskikt och rivning? (Extra kostnader kan tillkomma,)
Tips: Skriftliga och tydliga svar från din kakelsättare minskar risken för missförstånd.
Steg 5: Kontrollera kommunikation och pålitlighet
En seriös kakelsättare svarar snabbt, håller tider och är tydlig med vad de lovar. Dålig kommunikation och mycket velande är en tydlig varningssignal. Ignorera inte din magkänsla, välj den hantverkare du tycker känns rätt och som är engagerad i ditt projekt.
Få hjälp att välja kakelsättare med Kakelsättare.se
Du behöver inte söka upp och jämföra hantverkare manuellt. På Kakelsättare.se matchar vi dig med tre noggrant granskade kakelsättare i ditt närområde. Fyll i dina kontaktuppgifter i formuläret, beskriv ditt projekt, och få skräddarsydda offerter snabbt och kostnadsfritt.